@nathalieholmp

Farverige marcipan æg overtrukket i gammeldags fransk fondant

Mine første påskeæg i år 🐣 De er lidt anderledes end de påskeæg jeg plejer at lave, men de var super sjove at lave, og det er altid fedt at begive sig ud i nye teknikker. Det er marcipan æg lavet på hjemmelavet marcipan - jeg har ikke afskallet mandlerne, og det er derfor marcipan massen har en mere brunlig farve og virker mere grov - men jeg synes det har sin charme og giver en kant til smagen. Æggene er overtrukket med fondant, og ikke den slags man overtrækker kager med, men en gammeldags fransk fondant, som er en slags sukkerskal du dypper æggene i. Det giver mulighed for at lave æg i flotte klare farver, med et anderledes udtryk, men de er til dem med en sød tand. Jeg så fondant æg, for første gang for et par dage siden hos @mortens_chokolade, og jeg blev nødt til at gøre ham kunsten efter. Jeg har lavet dem i fire smage; en med lime og pistacie, hindbær, citron og vanilje, og den sidste med kaffe og whiskey. 

De tager et par dage at lave, men de er nemme at gå til.

Ca. 30 stk.

Hjemmelavet marcipan:
400 g mandler
135 g sukker

Dag 1:
Udblød mandlerne natten over i rigeligt vand. (Ønsker du en hvid marcipan skal mandlerne afskalles og herefter udblødes)

Dag 2:
Dræn mandlerne for vand og kom dem i en foodprocessor sammen med sukkeret. Lad dem køre ved medium hastighed indtil du har en fin masse der ligner marcipan. For mig tog det omkring 1o min., lad massen køle af. Del marcipanen i 4, og ælt følgende i hver af de fire, så du ender med fire forskellige smage. Ønsker du kun at lave en af smagene, kommer du 4 gange så meget smag i.

Hindbær påskeæg:
1 tsk frysetørret hindbærpulver

Citron og vanilje påskeæg:
Skal af 1 økologisk citron
1 tsk. vaniljepasta

Lime og pistacie påskeæg:
Skal af 1 økologisk lime
1 tsk. pistacie praliné (kan købes i velassorterede supermarkeder)

Kaffe og Whiskey påskeæg:
1 tsk. instant espresso
8 g. Canadian Club Whiskey

Herefter rulles de fire smage til påskeæg på hver 20 gram. Lad dem stå på et stykke bagepapir og tørre natten over utildækket.

Dag 3:
Fransk Fondant:
750 g. sukker
150 g. vand
90 g. glukose
Kom alle ingredienser i en gryde og kog til 114 grader. Herefter hældes siruppen i en stor skål. Lad den køle til den er 65 grader. Pisk den med en håndmixer indtil den er hvid, det tager en 2-3 min. Det vil nu krystallisere og blive hård som en glasur. Fordel fondanten i fire skåle som alle tåler mikroovn. I hver skål kommes frugtfarve efter ønske.

Fondanten kan du nu smagssætte som du har lyst til med aromaer og andet. Jeg kom 1 tsk frysetørret hindbær i den lyserøde til hindbær påskeæggene, jeg kom et par dråber vaniljearoma i den gule til citron påskeæggene og jeg kom en smule pistaciepasta i den grønne til pistacie æggene. Til kaffe og whiskey æggene, kom jeg 1 tsk. whiskey i.

Varm hver enkelt portion i mikrovnen indtil den er flydende igen (mellem 70– 75 grader) jeg kom herefter skålen op i varmt vand for at holde den lun imens jeg dyppede mine æg. Fondanten stivner rigtig hurtigt, når den køler ned, så det er en god idé at holde den varm. Kom hver æg på et grillspyd, og dyp i fondanten. Stik grillspyddet ned i en lille flamingo kasse og lad den tørre til dagen efter. Gør dette med alle fire fondanter; en slags af gangen.

0:00
/0:23
0:00
/0:09

Nu kan æggene pyntes med royal icing eller bare være som de er.

Tag æggene forsigtigt af spyddene, og pak lufttæt indtil de skal spises.