@nathalieholmp

Citron og kardemomme fletninger

Små fine citron og kardemomme fletninger, som er helt perfekte på et morgenbord. Bløde, saftige, søde og syrlige 🍋

Når jeg bager gærdej, laver jeg den altid med den Japanske Tangzhong metode. På denne måde kan din dej binde endnu mere vand end ellers, og du får et stykke bagværk der er ekstra saftigt, blødt, luftigt og lækkert. Det fungerer ved, at man koger væske og mel op til en jævning, som man tilsætter dejen imens den stadig er varm. Derfor er det også vigtig, at resten af ingredienser der bliver tilsat er kolde, således at jævningen luner dejen, og aktiverer gæren. Er resten af ingredienserne lune, vil dejen blive for varm, når den røres.

Ca. 10 stk.

Ingredienser

Jævning

25 g mel
125 g sødmælk

Dej

125 g sødmælk
70 g smør
40 g sukker
10 g fint salt
8 kardemommekapsler (afskallet og blendet)
1 æg
20 g frisk gær eller 10 g tørgær
340 g hvedemel (Protein indhold på over 12% – jo mere protein, jo mere vand kan dejen binde = Saftigere og luftigere bagværk)

Citron og kardemomme fyld

50 g stuetempereret saltet smør
50 g smør
25 g mandelmel
Fintrevet skal fra en vasket økologisk citron
1/2 tsk. stødt kardemomme
1 sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

Dejen

Kom mel og mælk til jævningen op i en gryde, og sæt til at koge under omrøring. I mellemtiden kommer du de resterende ingredienser op i en røreskål, undtagen salt og smør. Når din jævning er tyk og har ramt kogepunktet, kommer du den ned til de andre ingredienser imens den stadig er varm. Rør på røremaskine ved lav hastighed i 10 min., og tilsæt herefter salt. Rør herefter indtil dejen er glat og slipper skålens sider. Tilsæt halvdelen af smørret, og rør igen til dejen er glat og har taget imod smørret. Tilsæt resten af smørret, og rør indtil dejen er glat og slipper skålens sider. Kom dejen i en smurt skål og kom film over. Hæv lunt indtil den er dobbelt størrelse.

Fyld

Rør alle ingredienserne sammen og lad stå ved stuetemperatur indtil dejen er hævet.

Samling og bagning

Rul dejen ud i en firkant med en tykkelse på 0,5 cm. Smør fyldet på halvdelen af dejen og fold resten af dejen over, således at fyldet ligger imellem dejen. Halver dejen på tværs så du har to rektangler. Skær hver rektangel i 15 strimler, så du ender med 30 strimler. Lav 10 fletninger af strimlerne, og sæt på en bageplade med bagepapir. Hæv lunt indtil de er dobbelt størrelse.

Pensl med æg og bag ved 200 grader i almindelig ovn indtil de er gyldne.

Herefter nydes de lune !